14 March, 2016

ADHD en vitamine B6

ADHD en vitamine B6

Is ADHD een gevolg van een gebrek aan vitamine B6

ADHD of Attention Deficit Hyperactiviy Disorder is een aandoening waarbij sprake is van een gebrek aan aandacht of concentratie, gecombineerd met impulsief, hyperactief en soms agressief gedrag, met als gevolg vaak problemen thuis en op school.

De standaardtherapie voor ADHD is methylfenidaat (Rilatine). Het verhoogt bepaalde neurotransmitters in de hersenen, vooral dopamine en noradrenaline. Hoewel Rilatine in veel gevallen de symptomen van ADHD tijdelijk verbetert, kan het op lange termijn het metabolisme ernstig verstoren, vooral het zenuwstelsel en het hormonaalsysteem.

Rilatine ontregelt onder andere de hypofyse, een klier in de hersenen. De hypofyse staat rechtstreeks of onrechtstreeks in voor de aanmaak van groeihormoon, schildklierhormoon, adrenaline, cortisol, geslachtshormonen en endorfines ( lichaamseigen pijnstillers ). Rilatine kan de aanmaak van deze hormonen verstoren.

Vitamine B6- vooral de actieve vorm pyridoxal-‘5-fosfaat (PLP)- is essentieel voor de belangrijkste metabole routes, voor de activiteit van genen, voor het zenuwstelsel en het hormonaal systeem. B6 is nodig voor de aanmaak van dopamine, adrenaline en serotoine. Een tekort aan deze neurotransmitters kan concentratieverlies, impulsiviteit en hyperactiviteit veroorzaken. Dopamine heeft niet alleen een kalmerend effect, het verbetert ook de concentratie en zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt door storende invloeden.

Bij kinderen met AADHD wordt vaak neurologische abnormaliteit waargenomen, die door suppletie met vitamine B6 verbeteren, vooral in combinatie met magnesium. Kinderen die twee maanden lang vitamine B6 en magnesium krijgen zijn minder hyperactief, hyperemotioneel en/of agressief en kunnen zich beter concentreren. Wanneer men met de suppletie stopt, keren de symptomen binnen enkele weken terug. (Mousain-Bosc M, 2006).

Volgens onderzoekers van het Kaplan Medical Centre (Israël) is een gebrek aan vitamineB6 of een verstoorde activiteit van pyridoxalfosfaat en de enzmen die afhankelijk zijn van voldoende B6 één van de belangrijkste oorzaken van ADHD. Jarenlange suppletie met B6 geneest ADHD volgens hem volledig zonder bijwerkingen te veroorzaken (Dolina S, 2014).

  1. Dolina S, Magalit D, Malisky S, et al. Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) as a pyridoxine-dependent condition: urinary diagnosticbiomarkers. Med hypotheses. 2104 Jan;82 (1):11-6.
  2. Mousain Bosc M, Roche M, Polge A, et al. Improvement of neurobehavioral disorder in children supplemented with magnesium-vitamin B6. 1. Attention deficit hyperactivity disorders. Magnes Res 2006 Mar; 19 (1): 46-52
 

Direct contact

Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
E-mail*
Telefoonnummer*