20 December, 2011

Allergische reactie

Een allergische reactie is een niet terechte reactie van het afweersysteem op een in de kern onschadelijke stof. Het afweersysteem, ons immuunsysteem, beschermt het lichaam tegen vreemde stoffen. Bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, kan het afweersysteem echter sterk reageren op bepaalde vreemde stoffen, of allergenen, die voor de meesten van ons onschadelijk zijn. Het lichaam reageert sterk op deze vreemde stoffen in de vorm van een allergische reactie. Je kunt allergisch zijn voor één stof of voor meerdere stoffen. Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig een allergische reactie.

Allergenen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij contact op de huid, de ogen, als iets gegeten wordt, bij inademing maar ook bij het injecteren van stoffen. Een allergische reactie kan ook seizoensgebonden zijn, denk maar aan pollen en grassen in voor- of najaar of bij contact met dieren. Bij de eerste blootstelling aan het allergeen produceert ons immuunsysteem een antistof. Deze antistof bindt zich aan bepaalde witte bloedcellen en verspreiden zich zodoende door het lichaam. Dit oor eerste contact heeft doorgaans geen allergische reactie tot gevolg. Als de inmiddels voor het allergeen gevoelige persoon wederom met de stof in aanraking komt treedt er een allergische reactie op. De cellen geven stoffen af als histamine en prostaglandines die een kettingreactie veroorzaken. Het gevolg is jeuk, zwellingen, en of ontsteking van het omliggende weefsel.
De meeste allergische reacties zijn licht en veroorzaken een beperkte last zoals niezen, loopneus en waterige ogen. Soms is er een huiduitslag in de vorm van netelroos die gepaard gaat met jeuk. In ernstiger gevallen kan een allergie een astma aanval veroorzaken. Een ernstige vorm van een allergie is de zogenoemde anafylactische reactie, deze reactie kan zelfs levensbedreigend zijn. Bij een anafylactische reactie, die o.a. veroorzaakt kan worden door gifstoffen van wespen, vernauwen de luchtwegen waardoor mensen piepend gaan ademhalen en verwijden de bloedvaten wat een daling van de bloeddruk tot gevolg heeft. Deze vorm van vraagt om acuut ingrijpen door een arts omdat een anafylactische aanval levensbedreigend kan zijn.
Allergieën zijn orthomoleculair heel goed te behandelen. Na vaststellen dat er van een allergie sprake is, is de behandeling gericht op het sluiten van barrières en het versterken van het immuunsysteem.

 

Direct contact

Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
E-mail*
Telefoonnummer*