15 June, 2016

B-vitaminen onmisbaar voor de hersenen

B-vitaminen onmisbaar voor de hersenen

De B-vitaminen zijn een groep van acht wateroplosbare vitaminen -B1 (thiamine), b2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxal), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Ze hebben heel belangrijke en onderling sterk verweven functies in het lichaam. Ze zijn nodig voor de werking van talrijke enzymen in het metabolisme ( de afbraak en opbouw van moleculen, cellen en weefsels).

Hoewel elke afzonderlijke B-vitamine zijn eigen, specifieke functie heeft, zijn ze allemaal samen noodzakelijk voor de energieaanmaak, voor de aanmaak en het herstel van DNAen RNA (genetisch materiaal), voor het aan- en uitschakelen van genen (methylatie), voor de aanmaak van neurotransmitters, hormonen en andere signaalmoleculen en voor alle hersenfuncties en de werking van het zenuwstelsel.

Tot nog toe werd vooral de nadruk gelegd op het belang van vitamine B6, B12 en foliumzuur voor de hersenen, het zenuwstelsel en de genen.Er wordt echter steeds meer bewijs gevonden voor het belang van de andere B-vitaminen en vooral voor de combinatie van alle B-vitaminen. Voor een optimale fysiologische en neurologische gezondheid mag er geen enkele in het rijtje ontbreken.

Een groot deel van de bevolking in de geïndustrialiseerde landen heeft een tekort aan één of meer B-vitaminen en uit onderzoek blijkt dat in het geval van een tekort suppletie met één of enkele B-vitaminen niet voldoende is voor het behoud van een gezonder hersenfunctie. Ze moeten allemaal samen genomen worden in doseringen die veel hoger zijn dan de huidige officiële aanbevelingen (Kennedy DO, 2016)

Hetis belangrijk dat de B-vitaminen in supplementen de juiste vorm hebben -natuurlijke, actieve vorm die in de voeding zit en die door het lichaam gebruikt kan worden. De synthetische vormen moeten eerst nog omgezet worden in de actieve vormen. Dat gebeurt niet bij iedereen even vlot, bijvoorbeeld door een gebrek aan de nodige enzymen of genetische varianten van enzymen. Bovendien zijn de synthetische vormen gelinkt aan bijwerkingen en schadelijke effecten. Zo is synthetisch foliumzuur gelinkt aan een verhoogd risico op kanker en geeft synthetisch vitamine B-6 neurologische complicaties in hoge doseringen. Bij de natuurlijke vormen is dat niet het geval.

Kennedy DO, B vitamins and the brain:Mechanisme, Dose andEfficiancy-A Review. Nutrients 2016 Jan 27;8 (2). pii:E68

 

Direct contact

Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
E-mail*
Telefoonnummer*