10 October, 2017

Blauwe bessen voor een beter geheugen

Blauwe bessen voor een beter geheugen.

Blauwe bessen zijn rijk aan polyfenolen en flavonoïden -vooral anthociyaninen, catechinen en resveratrol- met een ontstekingsremmende en antioxidante werking. Oxidatieve stress en chronische inflammatie zijn betrokken bij het ontstaan van alle degenerative ziekten, zoals hart-en vaatziekten, diabetes, metaboolsyndroom, atzheimer, parkinson, artritis, osteoporose en kanker. Regelmatig blauwe bessen eten beschermt tegen deze ziektebeelden.

Verschillende studies tonen aan dat blauwe bessen het geheugen en de verstandelijke functies verbeteren, zelfs na een eenmalige portie verse bessen of bessensap. Verschillende stoffen in de bessen beschermen de hersencellen tegen beschadiging en kunnen zelfs neuronen omkeren. (Shukitt-Hale B, 2012) Blauwe bessen verbeteren de  hersenplasticiteit, de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen, en stimuleren neurogenese, de aanmaak van nieuwe hersencellen of neuronen (Casadesus G, 2004). Extracten van blauwe bessen beschermen de hersencellen tegen de toxische effecten van amyloid-bèta, het eiwit dat gelinkt wordt aan altzheimer (Brewer GJ, 2010)

Recent werd ook aangetoontdat een supplement met blauwe bessen de neurale activiteit in bepaalde hersengebieden verhoogt bij mensen met milde geheugenklachten (Boespflug EL, 2017. Suppletie met 30 ml blauwe bessenextract (387 mganthoyanidine) per dag verhoogt op drie maanden tijd niet alleen de hersenactiviteit in bepaalde gebieden, maar ook de doorbloeding en zuurstofvoorziening in de hersenen en het werkgeheugen bij mensen met milde geheugenklachten (Bowtell JL, 2017)

Er zijn twee soorten blauwe bessen: de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) en de blauwe bes (Vaccinium corymbosum). Blauwe bessen bevatten minder anthocyaninen (gemiddeld 438 mg per 100 gram) dan blauwe bosbessen (gemiddeld 1017 mg per 100 gram) (Müller D, 2012). Toch is de antioxidantcapaciteit van blauwe bessen vergelijkbaar met die van bosbessen, omdat ze behalve anthocyaninen nog veel andere stoffen bevatten die elkaars werking versterken (Bordulis D 2009).

Bron: Placebo Nocebo augustus 2017

 

Direct contact

Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
E-mail*
Telefoonnummer*