Burn-out!

Stress hoort bij het leven. Het kan de juiste spanning zijn, nodig om alert op (nood)situaties te reageren. Deze gezonde stress bevordert ook de concentratie die helpt een lastige klus tijdig tot een goed einde te brengen. Na afloop verdwijnt de spanning vanzelf.
Stress kan ook minder effectief zijn. Bijvoorbeeld bij een constant hoge werkdruk of bij privé-spanningen. De spanning verdwijnt niet meer, de rek raakt eruit. Deze stress is niet gezond en kan leiden tot overbelasting en uitputting. Met als mogelijk gevolg een burn-out.

Wat is burn-out?

Burn-out is een gevoel van helemaal leeg of op zijn, door het aanhoudend overschrijden van grenzen. De accu is leeg en het lukt simpelweg niet meer deze op te laden. Door langdurig meer te doen dan je aankunt is  het evenwicht tussen draagkracht en draaglast verstoord. Er kunnen zich verschijnselen voordoen van vervreemding ten opzichte van anderen en van verminderd vertrouwen in persoonlijk kunnen. Zo eindigt 40% van de burn-out gevallen in arbeidsongeschiktheid.

Hoe is een burn-out te herkennen?

Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem. De ervaring leert echter dat klachten ontstaan door een combinatie van factoren die mensen uit balans brengen.
Hierdoor ontstaat een gevoel van lichamelijke en geestelijke uitputting. De houding naar de omgeving wordt (vaak onbewust) een afstandelijke en onpersoonlijke. Werk, relatie, sociale contacten, alles kost veel meer energie dan voorheen. Prestatie en zelfvertrouwen lijden hieronder.

Wie lopen het meeste risico?

Burn-out komt veelal voor bij mensen die de lat zeer hoog leggen voor zichzelf. Het gaat vaak om perfectionisten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze steken heel veel energie in hun werk. Helaas vergeten ze een deel van die energie te reserveren en te investeren in zichzelf.

Burn-out behandeling

Hans Schuiling biedt een programma voor mensen met burn-outproblematiek. Het is gericht op verwerving van inzicht in het ontstaan van de problemen en op verandering van het functioneren op verschillende niveaus.

 • Bent u een hooggevoelig persoon, doe de online test

  Doe de online test en kom er achter of u hooggevoelig bent. U hoeft hiervoor alleen maar een aantal vragen in te vullen. Test hier ook of uw kind hooggevoelig is.

   
   
 • Direct contact

  Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

   
  E-mail*
  Telefoonnummer*