24 January, 2018

Carnitine versterkt zwak hart

Carnitine versterkt zwak hart

Patiënten met hartfalen kunnen de pompkracht van hun hart verhogen door carnitine te nemen. Dat bewijst een meta-analyse uitgevoerd door Chinese wetenschappers die 16oo patiënten ui 17 klinische studies telde. Carnitine verhoogt de linkerventrikel-ejectiefractie (knijpkracht), slagvolume, hartminuutvolume en de E/A verhouding, een andere parameter voor de functie van de linkerventrikel.

Bloedanalyse toonde een daling van BNP en NT-ProBNP. BNP, het brain of B-type natriunetic peptide, wordt in het hart aangemaakt en is een neurohormoon dat natrium uit het hart verwijdert, de wijdte van hartbloedvaten regelt en de sypatische activiteit remt. BNP ontstaat door klieving van het NT-proBNP-peptide. Beide stoffen zijn markers voor de gezondheid van het hart.

L-carnitine is een stof die elke cel gebruikt om vetzuren in de mitochondriën te brengen, zodat er ATP (energie) uit geproduceerd kan worden. In klinische studies worden innames van 1 tot 6 gram l-carnitine per dag getest.

De meta-analyse vond ook een niet-significante daling van sterftekans (all-cause) en een niet-significante verbetering van het uithoudingsvermogen. Verder is er nog veel ruimte voor meer onderzoek, want deze selectie van studies bevatte ook patiënten die naast hartfalen ook diabetes en nierziekte hadden. Sommige studies duurden slechts tien dagen of enkele weken.

Song X, Qu H et al. Efficacy and Safety of L-Carnitine Treatment forChronic Hart Failure: Meta-Analysis of randomized Controlled Trials. Biomed Res Int.2017;2017:6274854

 

Direct contact

Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
E-mail*
Telefoonnummer*