Metaboolsyndroom

Wat is metaboolsyndroom?

Metabool syndroom ook wel aangeduid met de term insulineresistentie syndroom is een  aandoening die bestaat uit een verzameling van risicofactoren die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.

Deze risicofactoren zijn:

– Hoge bloeddruk

– Insuline resistentie of een te hoge nuchtere glucosewaarde.

– Overgewicht een BMI ˃˃ 25

– Een buikomvang ˃ 94 cm bij mannen en ˃ dan 80 bij vrouwen gemeten op de navel geeft een verhoogt risico op het ontwikkelen van Diabetes II .

– Een buikomvang ˃ 102 cm bij mannen en ˃ dan 88 bij vrouwen gemeten op de navel geeft een verhoogt risico op het ontwikkelen van verhoogd cholesterol.

– Verhoogde tryglyceridenwaarden > 0,8

– Verhoogde totale cholesterol waarden  > 6,5

Hoe vaak komt het  metabool syndroom voor?

Bij heel veel op het eerste gezicht gezonde mannen, vrouwen en helaas ook kinderen komt het metabool syndroom voor. De schattingen lopen uiteen van 18-27 % van de bevolking waar deze aandoening in meer of mindere mate een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes mellitus II en hart- en vaatziekten. Mensen met het metabool syndroom hebben 3 tot 4 maal zoveel kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes mellitus II.

De verwachting is dat dit aantal in de toekomst zal toenemen als gevolg van onze leefstijl. Te weinig bewegen, te hoge calorie-inname, te veel stress.

Insulineresistentie: een belangrijke veroorzaker van het metabool syndroom.

Bij insulineresistentie is de ritmische afgifte van insuline door de pancreas verstoord. Voornaamste oorzaak is onze hoge calorie inname, de vele eetmomenten en te weinig beweging. Hierdoor moet de pancreas veelvuldig insuline afgeven om het bloedsuiker niveau terug te brengen naar gezonde bloedsuikerwaarden. Onze cellen of beter de receptoren op onze cellen waar insuline aandokt om de glucose in te cel te brengen raken uitgeput door het veelvuldige gebruik.

Een tweede belangrijke factor in de ontwikkeling tot insulineresistentie is een te grote buikomvang. Een te grote buikomvang bevat veel vetweefsel. Dit vetweefsel is actief en produceert verschillende stoffen zoals ontstekingsstoffen. Deze ontstekingsstoffen activeren het immuunsysteem en de vetzuren die vrijkomen, vooral na een periode van vasten,  veroorzaken een ontregeling van de insulinehuishouding in de lever. Een lever met een ontregelde insulinehuishouding heeft te weinig energie om haar biochemische processen goed te kunnen uitvoeren waardoor de energiehuishouding en de ontgiftingsprocessen  in het hele lichaam verstoord raakt.  Uiteindelijk kan dit leiden tot een continue vermoeidheid, totaal gebrek aan energie, honger naar zoetstoffen en depressie. Als niet tijdig wordt ingegrepen kan diabetes mellitus II en hart- en vaatziekten het gevolg zijn.

De orthomoleculaire behandeling.

Omdat ieder mens uniek is geef ik hier geen therapeutisch gedetailleerde oplossing. De oplossing is altijd maatwerk al zijn er uiteraard overeenkomsten in de aanpak.

De belangrijkste interventies op een rij:

• Meer bewegen.

• Afvallen door laag glycemisch te eten.

• Afvallen in een rustig tempo, trek hier gerust een jaar voor uit.

• Neem voeding met een goede zuur-baseverhouding.

• Vul eventuele tekorten aan met voedingssupplementen.

• Zet eventueel middelen in als therapeutische ondersteuning.

• Versterken van het immuunsysteem.

• Eventueel ontgiften van de lever.

Hans Schuiling, orthomoleculair therapeut en counselor, voor uw begeleiding op maat.

 • Bent u een hooggevoelig persoon, doe de online test

  Doe de online test en kom er achter of u hooggevoelig bent. U hoeft hiervoor alleen maar een aantal vragen in te vullen. Test hier ook of uw kind hooggevoelig is.

   
   
 • Direct contact

  Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

   
  E-mail*
  Telefoonnummer*