Obstipatie

Bij obstipatie is de stoelgang veelal onregelmatig en is er sprake van een harde ontlasting waardoor de stoelgang moeizaam gaat. Daarnaast heeft iemand met obstipatie vaak het gevoel dat na de stoelgang de endeldarm niet volledig geleegd is. Obstipatie veroorzaakt vaak buikklachten, vooral als er tijdens de stoelgang geperst moet worden. De pijn kan aanhouden tussen de stoelgangen in en kan daarnaast misselijkheid veroorzaken. Ook kan hierdoor de eetlust afnemen. Bij ernstige vormen van obstipatie verdikt de ontlasting in het laatste deel van de darm zodanig, dat het laatste deel van de dikke darm en de endeldarm wordt afgesloten.

Door de afsluiting wordt de doorstroom in de rest van de darm gehinderd wat leidt tot krampen en pijn  aan het rectum. Het enige wat nog afgescheiden wordt is vaak wat waterig slijm waardoor je kan denken dat niet obstipatie het probleem is maar diarree. Obstipatie kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door  ziekte en verminderde eetlust en vochtinname, maar ook door geneesmiddelen, uitdroging en het eten van te weinig gezonde vezels. Echter ook pijn vanuit andere oorzaken, depressie en andere psychische klachten kunnen bij obstipatie een rol van betekenis spelen. Niet altijd wordt de werkelijke reden van obstipatie achterhaald.

Veel mensen met obstipatie kunnen gelukkig geholpen worden door middel van orthomoleculaire therapie. Op basis van een uitgebreide anamnese wordt in kaart gebracht wat de oorzaak is van de obstipatie. Daarna volgt een persoonlijk advies gericht op voeding, beweging en/of psychische ondersteuning om de klachten te verminderen of zoals in veel situaties volledig weg te nemen.

Voor meer informatie of gerichte vragen kunt u mij bellen of mailen via mijn contactpagina

 • Bent u een hooggevoelig persoon, doe de online test

  Doe de online test en kom er achter of u hooggevoelig bent. U hoeft hiervoor alleen maar een aantal vragen in te vullen. Test hier ook of uw kind hooggevoelig is.

   
   
 • Direct contact

  Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

   
  E-mail*
  Telefoonnummer*