30 November, 2016

‎Voeding-als-pijnbestrijder

‎Voeding als pijnbestrijder
Bij het bestrijden van pijn wordt er meestal net gedacht aan de mogelijkheid die voeding biedt om pijn te bestrijden. Echter voeding kan een heel belangrijke factor zijn in het bestrijden van pijn. Met de juiste voeding kan je ontstekingen beïnvloeden, je darmflora, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de pijnbeleving. Voeding die pijn in de hand werkt bestaat uit te veel geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, te veel snelle koolhydraten zoals directe suikers, te veel onverzadigde vetzuren en te weinig vezels uit groenten en fruit. Dit zogenaamde westerse eetpatroon kan ontsteking en dus pijn veroorzaken en/of in stand houden.
Pijn wordt in belangrijke mate veroorzaakt door ontstekingen. Daarnaast is er een sterke link tussen ontsteking en voeding. Met andere woorden voeding kan ontstekingen veroorzaken en versterken en voeding kan ontstekingen remmen of zelfs geheel wegnemen.
Zoals al aangegeven is het westerse eetpatroon dat veelal bestaat uit snelle koolhydraten, te veel suikers, te veel transvetten alcohol en kant en klare maaltijden waarvan vaak de samenstelling niet geheel duidelijk is de oorzaak van ontstekingen en dus pijn. Een voedingspatroon dat bestaat uit goede vetten, langzame koolhydraten groenten, fruit, vlees en vis en noten of te wel het paleodieet zorgt voor het afnemen van ontstekingen dus van pijn.
Een andere oorzaak van pijn, welke ook sterk afhankelijk is van goede voeding, is de darmflora. Een verstoorde darmflora, en daardoor veelal een verstoorde stoelgang, is een belangrijke factor van ontsteking en pijn in het lichaam. Met name chronische pijnen, spierpijn, gewrichtspijnen, migraine, neuropatische pijnen en ook fibromyalgie kunnen worden veroorzaakt door een slechte darmflora.
Met de juiste voeding kan de darmflora hersteld worden al dan niet in combinatie met pro-biotica.
Allergieën of voedings-intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen kunnen eveneens veroorzaakt worden door een verstoorde darmflora.
Door een voedingspatroon te kiezen dat rijk is aan langzame koolhydraten, voldoende goede vetten, eiwitten noten en zaden, zoals bijvoorbeeld het paleodieet, is het mogelijk de pijn en de ontsteking te onderdrukken en of te verminderen. Daarnaast is een controle op de aanwezigheid van voldoende vitaminen en mineralen van belang. Goede voeding bevat voldoende vitaminen en mineralen. Voeding dat uitsluitend bestaat uit snelle koolhydraten is eerder vulling te noemen en onttrekt onnodig vitaminen en mineralen aan het lichaam.
Als patiënten pijn hebben worden er doorgaans alleen pijnstillers voorgeschreven maar patiënten zouden ook advies moeten krijgen over beweging, voeding en voedingssupplementen. De directeur van de Amerikaanse Academie voor integratieve pijnbeheersing Dr. Robert Bonakdar vindt dat er ook voor pijnbeheersing officiële voedingsrichtlijnen moeten komen zoals dit het geval is bij patiënten met hart-en vaatziekten en diabetes.
1. Bonakdar R. Integrative Pain managemen: Global Perspectiveson How We Can Improve Pain care. American
     academy of Pain Management (AAPM) 2016 Anual meeting. Presented September 23, 2016.
2.Tick H. Nutritian and pain. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2015 May; 26(2): 309-20
3 Totsch SK, Waite ME, Sorge RE, Dietary Influence on pain via the immune system. Prog Mol Biol
    Transl ; 131:435-69
 

Direct contact

Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
E-mail*
Telefoonnummer*